De beste koffiebonen

Denk je dat je door de aanschaf van een peperdure espressomachine ook alleen nog maar de beste koffie maakt is een misvatting. Belangrijker nog dan de machine die je koopt zijn de koffiebonen die je gebruikt. Heb je bonen van matige kwaliteit, dan zul je ondanks de dure machine echt geen smaakvolle koffie maken. 

Versgemalen koffiebonen zijn het meest smaakvol

Als je kijkt naar koffiebonen dan weet je dat versgemalen bonen simpelweg het meest smaakvol zijn. Wie dat beseft, die heeft al gemerkt dat er veel prijsverschil bestaat tussen de verschillende beschikbare bonen in de winkel of in de online webshops. Dat prijsverschil heeft te maken met het land van herkomst. Het is een gegeven dat de beste koffiebonen van de plantages in Zuid Amerika komen terwijl ook Ethiopië bekend staat om de perfecte koffieboon. De goedkopere varianten komen vooral uit Vietnam. Je begrijpt dat de koffie uit Vietnam dus minder kost dan de beste bonen uit Ethiopië. Het is maar net hoe belangrijk je koffie vindt en wat je budget is. Koffie wordt gemaakt van de zaden van de vrucht van de koffieplant. Zijn de zaadjes gerijpt en ondertussen een boon geworden, dan worden ze geplukt en worden de bonen uit de vrucht van de plant gehaald. Daarna worden de koffiebonen gedroogd en daarna geroosterd. 

Je hebt de keuze uit licht gebrande en donker gebrande bonen

Als rechtgeaard koffieliefhebber weet je dat als je koffiebonen koopt je de keuze hebt uit licht gebrande bonen en donker gebrande bonen. Sterker nog, je hebt ook nog de extra donker gebrande bonen. In beginsel is de koffieboon groen. Om de bonen klaar te maken voor consumptie, moeten ze in een branderij bruin gebrand worden. Door de sterke verhitting transformeert de groene koffieboon naar een bruin gebrande en voor consumptie geschikte boon. 

Hoe langer ze verhit worden, hoe krachtiger de smaak van de koffie zal zijn

Het is heel simpel; hoe langer de koffiebonen verhit worden, hoe donkerder de kleur ook wordt. Een donkere koffieboon geeft een meer krachtige smaak, en hoe donkerder de boon uiteindelijk wordt hoe krachtiger dus de smaak zal zijn. Licht gebruinde koffiebonen lenen zich bij uitstek voor de manier waarop wij in ons land koffie zetten. De donkere bonen daarentegen zijn beter geschikt voor de soorten koffies als: espresso, cappuccino en latte macchiato. 

De verhouding tussen arabica en robusta

De smaak van de koffie die je drinkt wordt dus bepaald door de gebruikte koffiebonen. Daarbij is vooral de verhouding tussen arabica en robusta belangrijk. Ben jij een liefhebber van een meer pittig kopje koffie? Dan neem je de donker gebrande melange of een gedeelte robusta. Ben je eerder iemand die van een ‘normaal’ bakje koffie houdt, dan kies je voor de koffieboon die voor het grootste deel bestaat uit arabica. Zo zie je maar dat de ene koffieboon de ander niet is. Als je echt een liefhebber bent van koffie, dan is het leuk je in de materie te verdiepen. Zo koop je straks ook bewuster een bepaalde koffieboon via KoffieTheePlaza.nl

You May Also Like

More From Author