Wat zijn palmbomen?

Stel je voor: je bent onderweg naar een welverdiende vakantie in Spanje. Een lange rit met de auto en meerdere stops om even te plassen en de benen te strekken. Eerst de grens van België over en vervolgens zit je alweer in Frankrijk. In het begin van dit land lijkt het nog net of je je in Noord-Europa begint, maar hoe verder je naar het zuiden afdaalt, hoe meer je het vakantiegevoel begint te krijgen. Hoe dat komt? De kans is groot dat je in het zuiden van Frankrijk begroet wordt door die prachtige palmbomen die op meerdere plekken langs de weg staan. Pas als je palmbomen hebt gezien, kan die heerlijke vakantie eindelijk beginnen. Hoe verder je naar Spanje rijdt, hoe meer van de bomen je onderweg begroten.

Locatie van palmbomen

Bovenstaande tekst toont al aan dat palmbomen zich voornamelijk in het zuiden van Europa bevinden. In Noord-Europa zal je geen palmbomen vinden en als dat wel zo is, is de kans groot dat het om neppe palmbomen gaat. Palmbomen groeien alleen in het zuiden van het continent omdat ze een warme temperatuur nodig hebben. Het klimaat van Nederland is veel te koud voor de palmbomen om goed te kunnen groeien. Palmbomen worden vooral geassocieerd met tropische gebieden in ‘the middle of nowhere’ en dit komt ook door de temperaturen. Vaak hebben tropische eilanden de perfecte weersomstandigheden voor de bomen om te kunnen groeien.

Kenmerken van palmbomen

Veel mensen vinden palmbomen leuk omdat ze zo herkenbaar zijn. Er zijn maar weinig bomen die te vergelijken zijn met de palmboom. Dit komt door de grote, hangende bladeren van de boom en de robuuste bast die uit verschillende onderdelen bestaat. Daarnaast is het leuke aan een palmboom dat er regelmatig kokosnoten onder de palmen van de boom hangen.