Inleiding RCA kabel

RCA staat voor Radio Corporation of America. Dit is het Amerikaanse bedrijf dat deze stekker in 1940 voor het eerst op de markt bracht. Een RCA aansluiting is analoog en wordt gebruikt voor de verbinding van audio- en videoapparatuur. Deze aansluiting wordt ook wel tulpstekker of cinchstekker genoemd. Hoewel het analoge systeem zijn langste tijd gehad heeft, wordt gezegd dat je via een RCA kabel het mooiste geluid krijgt. En bijvoorbeeld veel platenspelers die al jaren oud zijn, hebben slechts een RCA aansluiting.

Kleuren
RCA kabels zijn per twee stuks verkrijgbaar, zodat je ook een stereosignaal kunt ontvangen. Aan beide zijden van de kabel zitten twee tulpstekkers, die veelal in de kleuren rood en wit (en ook geel) voorkomen, maar er zijn ook andere kleuren op de markt. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren bij verschillende apparatuur. Er is geen verschil tussen de ene en de andere kant, dat wil zeggen, tussen de ingang en de uitgang. Beide kanten van de kabel zijn voor zowel de ingang als de uitgang te gebruiken. Dit maakt het plaatsen van de stekker vrij eenvoudig: je stopt gewoon dezelfde kleur stekker in het juiste kleur poort.ru-connected-logo

Variatie in kleur
De stekkers worden voor verschillende apparatuur gebruikt, maar hoofdzakelijk voor audio en video. Afhankelijk van welk apparaat variëren de kleuren van de stekker. De kleuren kunnen ook verschillend zijn afhankelijk van de fabrikant van de apparatuur.

Kenmerken goede RCA kabel
Omdat een RCA kabel een analoge verbinding is, dien je er wel rekening mee te houden dat je een kwalitatief goede kabel dient aan te schaffen, wil je er behoorlijk geluid mee kunnen voortbrengen uit de luidsprekers. Voor een optimaal resultaat kies je bijvoorbeeld voor een RCA bij RU connected. De kabels die zij daar aanbieden hebben de volgende kenmerken.

  • De signaalkern is gemaakt van ofc koper en is dubbel uitgevoerd. Beide delen zijn voorzien van een omhulsel dat gemaakt is van katoen en pvc.
  • Voor de afscherming van invloeden van buitenaf wordt een dun laagje aluminium gebruikt voorzien van een koperen omhulsel.
  • De kabel zelf is voorzien van een blauwe buitenlaag. De RCA kabels uit vroegere tijden hadden een volledig gekleurd uiteinde. De moderne kabels zijn alleen voorzien van een gekleurd ringetje in de juiste kleur, zodat je toch kunt zien waarvoor deze geschikt is.
  • De connector ten slotte heeft een gespleten pinnetje in het midden en loopt enigszins taps toe. Deze vorm is het beste voor een goede verbinding. De connector is voorzien van een metalen coating.
  • De kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.

Zwakke kant

Een bekend punt waarop een RCA kabel op zijn zwakst is, is de verbinding tussen de connector en de signaalkern. Om er voor te zorgen dat deze verbinding niet makkelijk kapot gaat, wordt deze extra stevig aan elkaar gemaakt en voorzien van een krimpkous, zodat het minder snel losgaat.

Kies de juiste kabel en voorkom schade
Als je een RCA kabel gebruikt, zorg en dan zeker voor dat je deze niet in een al te scherpe bocht hoeft te leggen. Gebruik een kabel die lang genoeg is om bochten te voorkomen en zorg er vooral voor dat het stukje waar de connector mee aan de kabel zelf vastzit, niet in een strakke bocht komt te liggen. Hier is de kans op een breuk namelijk het grootst.

You May Also Like

More From Author