Wanneer is BHV verplicht?

In elk bedrijfspand, hoe klein of groot de onderneming ook is, zie je mensen rondlopen met een hesje waar BHV op staat. Deze bedrijfshulpverleners komen in actie wanneer er een ongeval of noodsituatie dreigt te zijn en er direct hulp nodig is. Maar in welke mate is het hebben van BHV’ers verplicht en hoeveel moeten dit er dan zijn?

Is BHV altijd verplicht?

Volgens de wet heeft elk bedrijf een zorgplicht. Werkgevers moeten hun werknemers in alle tijden voor een zo veilig mogelijk werkplek zorgen. Het hebben van BHV’ers is zeer cruciaal voor het behouden van deze veiligheid, omdat zij de orde kunnen handhaven en Eerste Hulp aan kunnen bieden. Het hebben van genoeg personeel met een certificaat BHV is daarmee dus ook wettelijk verplicht gesteld. Er moet in elk bedrijfspand, van kantoor tot winkelvloer, altijd genoeg personeel met BHV rondlopen, zodat de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd kan worden.

Hoeveel BHV is er nodig?

Het is niet in de wet opgenomen hoeveel mensen die BHV uit kunnen oefenen er aanwezig moeten zijn in je bedrijf. Het gaat erom dat je er op elke vestiging genoeg hebt rondlopen. Als je maar een klein groepje personeel op een vestiging hebt, dan zijn er minder BHV’ers nodig dan in een torenhoog hoofdkantoor. Ga met het uitzoeken van hoeveel BHV gecertificeerde werknemers je nodig hebt altijd uit van hoeveel mensen er geholpen moeten kunnen worden per locatie.

Als je weet hoeveel mensen met BHV je in je pand wilt hebben, moet je naast het aantal aanwezigen ook letten op dat er op ieder moment genoeg BHV’ers zijn. Houd dus rekening met dat er minder BHV’ers kunnen zijn als iemand bijvoorbeeld ziek is geworden of met vakantie is. In iedere tijd van nood moet je genoeg BHV’ers in kunnen zetten. Dit geldt ook voor in de vakantieperiodes en tijdens nachtdiensten. Op elk moment van de dag in ieder bedrijfspand is het van levensbelang dat er genoeg mensen zijn die je personeel met BHV kunnen helpen.

You May Also Like

More From Author