Wat is lassen met lasdraad?

Wanneer men tijdens het lassen met MIG/MAG geen gebruik maakt van een externe toevoeging van een gas, maakt men gebruik van een Gevulde lasdraad. Hierbij wordt de draad door de lastang heen gevoerd en in het smeltbad aangebracht, echter moeten invloeden van buitenaf wel beperkt worden anders verbrand de las en ontstaat er storing in de lasverbinding. Met een beschermgas zorg je ervoor dat de laswerkzaamheden niet worden verstoord, bij MIG/MAG lassen gebruikt men vaak een inert gas.

Gevulde lasdraad

Verschillende toevoegmaterialen

In de loop der jaren zijn er veel toevoegmaterialen ontwikkeld, veel materialen zijn geschikt om als toevoegmateriaal te gebruiken. Maar niet iedere lasdraad is hetzelfde geproduceerd, ook daar zitten wel degelijk verschillen in. Er is rond gevouwen lasdraad en dichtgelaste lasdraad. Verschillende draden die worden gebruikt bij verschillende werkzaamheden, men heeft over het algemeen een certificaat nodig om ermee te mogen lassen. Met dit certificaat heeft iemand inzicht welke processen je beheerst en uit kunt voeren.

Gevulde lasdraad

Gebruik van een holle draad

Zoals eerder vermeld worden er geen externe toevoegingen gebruikt bij het lassen met een Gevulde draad. De holle draad is gevuld met een poeder zoals rutiel, de draad vormt de laselektrode. Tijdens het lassen smelt de elektrode af, de buitenkant van de lasdraad is van metaal gemaakt. De inhoud is van poeder wat wordt omgezet in gassen als het wordt verhit, deze gassen beschermen de las voor invloeden van buitenaf. De gassen beschermen onder andere tegen het inkomen van zuurstof van buitenaf. Op deze manier heb je altijd een betrouwbare las die van hoge kwaliteit is.

You May Also Like

More From Author