Werken op een melkveehouderij

NO

Ik werk al vijf jaar met plezier op de melkveehouderij van de familie Bergman in Twente. Graag vertel ik jullie lezers graag meer over mijn werk.

Één dag op de melkveehouderij van de familie Bergman.
Elke dag is anders, maar ik zal proberen een goed beeld te schetsen van een gemiddelde dag op de boerderij. Ik als boer sta meestal rond 07:00 uur op, Ik eet dan snel een boterham en ga dan aan het werk. Ik start als eerste in de stal, hier controleer ik of alle koeien gezond zijn en of er koeien zijn die gemolken moeten worden met de melkrobot. Vervolgens maak ik alle ligboxen van het vee schoon, en geef ik de koeien en kalfjes eten. Als dat klaar is controleer ik de computer om te zien of er nog bijzonderheden zijn met het vee. De computer registreert namelijk per koe hun gezondheid. Dit alles is meestal klaar en gedaan rond een uurtje of negen, en dan heb ik even tijd om een kop koffie te drinken en de krant te lezen.

Rond het middag uur wordt de stal weer gecontroleerd en worden overige klusjes opgepakt. Deze klusjes bestaan vaak uit het afmesten, gegevens invoeren in de computer, het uitrijden van mest en meer. Natuurlijk zijn er voortdurend andere werkzaamheden die niet zijn in te plannen, zoals een koe dat moet kalven of een storing van de melkrobot, maar dit verschilt van tijd tot tijd.
Aan het einde van de dag worden de koeien nogmaals gevoerd, en word er een eind inspectie gedaan van de stal. Dit is in het kort één dag op de melkveehouderij van de familie Bergman.

De werkkleding van de boer
Mijn dagelijkse werkkleding bestaat uit een overall en een paar klompen. Maar ik moet er bij zeggen mijn werkschoenen seizoensgebonden. In het voorjaar en zomer draag ik graag houten klompen met een open hiel. S ’winters draag ik liever Thermowerkschoenen om mijn voeten warm te houden, maar ook bescherming bieden. Want het komt nog wel eens voor dat een koe op mijn voet stapt, en dan wil ik wel stevige schoenen aan hebben om mijn voeten te beschermen. Het belangrijkste blijft daarom wel het dragen van werkschoenen. Inmiddels weet ik redelijk goed welke schoenen ik moet dragen, maar het blijft altijd een lastige keuze! Wat heeft jullie voorkeur?

You May Also Like

More From Author